10 Groningse Gebruiken

Groningers zijn trots op hun afkomst. Het in ere houden van oude gebruiken en tradities hoort daar bij. Een bezoek aan Groningen is pas echt geslaagd wanneer je dit hebt ervaren. Daarom hebben we de tien meest Groningse gebruiken voor je op een rijtje gezet.

d'Olle Grieze

Ah, d’Olle Grieze’. Grote kans dat je deze woorden hoort wanneer je informatie wilt inwinnen over de Martinitoren tijdens een bezoek aan Groningen. Voor de inwoners van de stad heeft de toren namelijk de bijnaam ‘d’Olle Grieze’, Gronings voor 'de Oude Grijze'. De toren heeft de bijnaam te danken aan de huidige kleur van het verweerde Bentheimer zandsteen.
Meer over d’Olle Grieze >>

Grunneger Kouke

Een waar streekproduct is de Groninger Koek, een gekruide snijkoek uit de provincie Groningen. De ingrediënten rogge en stroop vormen de basis van de koek. Koekbakkers variëren regelmatig met anijs, gember of sukade om een unieke Grunneger Kouke te maken.
Verkooppunt Groninger Koek >>

Bommen Berend

Bommen Berend is een andere benaming voor het Groningens Ontzet, wat plaatsvond op 28 augustus 1672. Op die datum gaf de bisschop van Munster zijn troepen de opdracht zich terug te trekken. Vanwege zijn voorliefde voor het afschieten van bommen met kanonnen ontving de bisschop de bijnaam Bommen Berend. Sinds 1672 wordt het ontzet gevierd met een groot aantal feestelijkheden, waaronder een paardenkeuring en een kermis.
Meer over Bommen Berend >>

Aaierbal

De oorsprong van de eierbal ligt halverwege vorige eeuw. Deze Groningse lekkernij bestaande uit een hard gekookt ei en ragout wordt met name in Noord-Nederland gegeten, al doet de eierbal ook enige plekken in Overijssel aan. In Groningen is de eierbal op diverse plekken te krijgen, al trekt de echte Groninger de eierbal gewoon uit de muur.
Meer over de eierbal >>

Peerd van Ome Loeks

Pal voor het Centraal Station in Groningen is het Peerd van Ome Loeks te vinden. Een Gronings volkwijsje met dezelfde titel leidde tot de oprichting van het beeld. Het lied is gebaseerd op het renpaard van Lucas (Loeks), eigenaar van stalhouderij De Slingerij in Groningen. In 1910 kwam het paard om. Toen de paardenslager het dier op kwam halen zongen stadsjongens het wijsje 't Peerd van Ome Loeks is dood'. 
Meer over het Peerd van ome Loeks >>

Poffert

Het ontstaan van dit broodachtige boerengerecht is in Groningen, waar het met name in de winter gegeten werd. Tarwebloem, boekweitmeel, gist, krenten, rozijn, melk en eieren tezamen vormen deze Groningse delicatesse. De liefhebber kan sukade toevoegen aan het recept. In een speciale pofferttrommel kookt men poffert au bain-marie.
Meer over poffert >>

Diepen

Waar andere steden veelal een grachtengordel bezitten, noemt de Groninger dit de diepenring. Het woord diep (in het Gronings daip) is het Groningse woord voor gracht of kanaal. Straten als het Gedempte Zuiderdiep, het Kattendiep en het Schuitendiep ontlenen hun naam hieraan.
De Groningse diepen verkennen >>

Ommeland

'De Ommelanden' worden de gebieden genoemd die in de provincie maar buiten de stad Groningen liggen. De term is voor het eerst vermeld in een akte gedateerd uit 1386, waarin de 'Ummelanden' genoemd worden. De invloed van de historische scheiding tussen de stad en provincie is nog zichtbaar in het hedendaagse wapen van de stad Groningen. Het tegenwoordige wapen bestaat uit zowel het wapen van de stad als het wapen van de Ommelanden.
Meer over de Ommelanden >>

Fladderak

Een typische Groningse drank is het likeurachtige Fladderak, bestaande uit onder andere citroen en kaneel. Fladderak is vernoemd naar de familienaam van een Groningse belastingophaler uit Onderdendam. Tegenwoordig brouwt Hooghoudt de likeur echter onder de naam Hoogholtje Fladderak
Proeven bij Hooghoudt >>

Grönnens laid

Het Grönnens laid is het volkslied van de provincie Groningen. Het lied dateert uit 1919 en staat sindsdien symbool voor de vereniging van de stad en de Ommelanden. De Groningse trots klinkt door in het lied, wat zich het enige volkslied mag noemen in Nederland dat volledig in het dialect is geschreven.
Meer over het Grönnens laid >>


Deel deze pagina