10 redenen om naar Groningen te komen deze winter

Er zijn het hele jaar door volop redenen te bedenken om een bezoek te brengen aan Groningen. Maar in de winter is Groningen wel érg gezellig, met alle evenementen die dit seizoen georganiseerd worden. Om die reden hebben wij 10 redenen opgesomd om deze winter naar Groningen te komen. Wat dacht je van de grootste Rodin-tentoonstelling ooit in Nederland, de vele knusse kerstmarkten in en rond de stad en het jaarlijkse muziekfestival Eurosonic Noorderslag dat weer voor de deur staat?
Laat je inspireren door deze to-do lijst en kom deze winter genieten in Groningen.

1. Rodin - Genius at Work

19 november t/m 30 april – Met ruim 140 beelden en 20 werken op papier is in het Groninger Museum deze winter de grootste tentoonstelling ooit in Nederland te zien van de populaire kunstenaar Auguste Rodin. Hier worden niet alleen de prachtige werken van de grootste en meest invloedrijke beeldhouwer van de moderne tijd getoond, maar ook het buitengewone maakproces erachter. Iedere vrijdagavond organiseert het Groninger Museum bovendien een interessant verdiepingsprogramma rondom de Rodin-tentoonstelling.

Meer over Rodin – Genius at Work >>

2. WinterWelVaart

16 t/m 18 december – In het weekend van 16 tot en met 18 december vindt de tiende editie van WinterWelVaart plaats. Zowel aan boord van de sfeervol verlichte historische schepen als op de kerstmarkt aan wal wordt tijdens dit evenement de maritieme geschiedenis op een feestelijke manier weer tot leven gebracht. Geniet van een uitgebreid muziek-, theater- en kunstprogramma in het sprookjesachtige decor van de Hoge en Lage der A, onder het genot van een winters hapje en drankje. Appingedam (10 december) en Winschoten (28 december) zijn gastheren van Lutje WinterWelVaart’ -het kleine zusje van WinterWelVaart. 

Meer over WinterWelVaart >>

3. IJsbaan Grote Markt

26 november t/m 6 januari – Haal je ijzers uit het vet en kom schaatsen op de gezelligste ijsbaan van het land. Geheel in het teken van Frozen wordt de Grote Markt omgetoverd tot een waar ijsparadijs voor jong en oud. Met een overheerlijke glühwein of warme chocolademelk uit de koek en zopie is het er ook voor de minder fanatieke schaatsers uitstekend toeven.

Meer over de ijsbaan op de Grote Markt >>

4. World Press Photo

18 november t/m 11 december – Deze tentoonstelling toont de prijswinnende foto's van World Press Photo, een internationale wedstrijd voor persfotografie waar circa 6000 professionele fotografen aan mee doen. De expositie biedt bezoekers een indrukwekkende kijk in het dagelijkse leven van mensen uit verschillende culturen. Sinds 2004 wordt deze unieke expositie jaarlijks naar Groningen gehaald en dit jaar is de karakteristieke Synagoge in de gezellige Folkingestraat het tijdelijke museum van World Press Photo.

Meer over World Press Photo Groningen >>

5. Santa Run

Zaterdag 17 december – Heb je altijd al eens in een kerstmannenpak willen rennen of wil jij weleens zien hoe honderden Kerstmannen en –vrouwen door de binnenstad van Groningen hollen? Grijp dan je kans tijdens de Santa Run. Met versierde straten, muziek langs de route en een rode stoet van verklede Kerstmannen is de Santa Run hoogstwaarschijnlijk de meest sfeervolle loop van Groningen.

Meer over de Santa Run >>

6. Eurosonic Noorderslag

11 t/m 14 januari - Met een line-up van ruim 350 bands uit 31 Europese landen is Eurosonic Noorderslag één van de beste plekken om nieuwe muziek te ontdekken. Aanstormend muziektalent begeeft zich massaal naar Groningen en de stad transformeert vier dagen lang in een muziekwalhalla, gedomineerd door muzikanten en muziekliefhebbers. Geen kaartjes weten te bemachtigen? Niet getreurd, want naast concerten waarvoor je een kaartje nodig hebt, zijn er ook veel gratis optredens te zien.

Meer over Eurosonic Noorderslag >>

7. Wintervuur

27 december t/m 8 januari – De kerstvakantie is hét moment om met de kids naar het theater te gaan. De Stadsschouwburg en het Grand Theatre worden tijdens het Wintervuur festival namelijk omgetoverd tot een kinderparadijs met veel leuke theatervoorstellingen, concerten en andere activiteiten. Ga bijvoorbeeld naar My first festival - het muziekfestival voor de allerkleinsten met onder andere Gers Pardoel - of bezoek de ontroerende voorstelling Onbekend land van Het Houten Huis.

Meer over Wintervuur >>

8. IFFR in Groningen

1 t/m 5 februari – Tijdens deze vijf dagen durende pocketeditie van IFFR wordt in het Groninger Forum een selectie getoond van al het moois dat het International Film Festival Rotterdam te bieden heeft. De filmselectie bestaat onder andere uit hoogtepunten van het IFFR, bijzondere cinematografische verrassingen en nieuwe, internationale films. Een overzicht van alle films vind je op de website van het IFFR.

Meer over IFFR in Groningen >>

9. Kerstmarkten in stad en ommeland

December – Waar ga jij dit jaar je kerstinkopen doen? In de decembermaand worden door de hele provincie bijzondere kerstmarkten georganiseerd. Kom bijvoorbeeld shoppen op de gezellige kerstmarkt in de Martinikerk, breng een bezoek aan de Zweedse kerstmarkt in de oude Suikerfabriek of geniet van alle kerstpracht en -praal tijdens de Oud Hollandsche Kerstmarkt op Landgoed Fraeylemaborg. Kijk voor een overzicht van alle kerstmarkten op de website.

Meer over de kerstmarkten >>

10. Veelzijdig winterprogramma

December t/m januari – Zo rond de feestdagen wordt het winkelend publiek in Groningen getrakteerd op extra veel gezelligheid. De binnenstad wordt omgetoverd tot een sfeervol decor waar verschillende activiteiten en evenementen plaatsvinden. Van muziekoptredens tot demonstraties met ijssculpturen en voor zowel jong als oud. Bekijk het complete overzicht van winteractiviteiten op de website.

Meer over het winterprogramma >>


Deel deze pagina