5 Mooiste verborgen hofjes van Groningen

Groningen barst van de authentieke hofjes. Alleen al in de binnenstad zijn er 32 van de overgebleven oude gasthuizen verborgen. Hier alvast vijf hofjes op een rij. Benieuwd naar meer hofjes? Maak dan de Hofjes Wandeling door Groningen.

Sint Anthony Gasthuis

Het Sint Anthony Gasthuis is opgericht in 1517 en diende ter opvang van armen en geesteszieken, maar ook pestlijders. De prachtig gedecoreerde zandstenen poort aan de Rademarkt geeft toegang tot het binnenterrein. Momenteel is een van de huisjes op deze unieke locatie ingericht als B&B. Meer over het Sint Anthony Gasthuis.

Pepergasthuis

Het Pepergasthuis werd officieel het Geertruidsgasthuis genoemd, maar vanwege de locatie aan de Peperstraat heeft het hofje de huidige naam gekregen. Het ingangspoortje aan de Peperstraat dateert uit 1640, een gebeeldhouwde bekroning is toegevoegd in 1743. Tot ver in de achttiende eeuw diende het gasthuis als ‘dolhuis’, wat te zien is aan de zware tralies van vijf cellen. Meer over het Pepergasthuis.

Rode of Burgerweeshuis

Sinds de bouw in de 14e eeuw deed het Rode of Burgerweeshuis dienst ter opvang van geestelijke maagden. Na de Reformatie werd het gasthuis getransformeerd tot een weeshuis, later zelfs een gesticht voor moeilijk opvoedbare jongens. De unieke poort met twee gebeeldhouwde kinderen is geplaatst in 1627. Meer over het Rode of Burgerweeshuis.

Doopsgezind Gasthuis

Vanaf de bouw in 1878 tot op heden dient dit gebouw als Doopsgezind Gasthuis. De strikt symmetrische voorgevel van dit gasthuis wordt afgesloten door een houten kroonlijst, pilasters flankeren de rondboogpoort in het midden. Na de Tweede Wereldoorlog stond het gasthuis op de lijst om plaats te maken voor nieuwbouw. Het gasthuis is desondanks behouden. Meer over het Doopsgezind Gasthuis.

Pieternella Gasthuis

Vanaf 1870 doet het Pieternella Gasthuis aan als verblijf voor bij voorkeur schippers en zeelieden. Dit verblijf was echter niet zonder voorwaarden. Slechts gasten met een ‘voorbeeldige levenswandel’ ontvingen onderdak. Het terrein is opgedeeld in meerdere binnenplaatsen. De halfronde ingangspoort is bekroond met een tympaan en een zesruitsvenster. Meer over het Pieternella Gasthuis.

Zie ook:


Deel deze pagina