5x alternatieve bioscopen in Groningen

Locals weten als geen ander hoe leuk Groningen is. Daarom laten we ze graag aan het woord om te vertellen wat de beste plekken van de stad zijn. Waar je het lekkerst kunt eten, waar je de verborgen pareltjes van de stad en de provincie vindt en wat de tofste evenementen zijn die in Groningen georganiseerd worden. Groningen is een super plek voor filmliefhebbers, want naast de grote bioscopen telt de stad ook een aantal kleinschaligere, alternatieve bioscopen. Kirsten Sikkema, blogger bij I Go Groningen, vertelt je graag meer over de mogelijkheden om eens anders dan anders een filmpje te pakken in Groningen.

1. Zienemaan & sterren

In de nazomer verandert het Suikerunie-terrein voor drie dagen in een openluchtbioscoop. Een groot doek staat opgesteld voor de muren van de oude Suikerfabriek. Vroege vogels ploffen neer in een van de zitzakken vooraan. Maar de stoeltjes daarachter zitten ook prima hoor. Sommige mensen nemen hun eigen zitzak of kussens mee. Met het zakken van de zon verandert het terrein in een vrolijk verlicht plein, omgeven door foodtrucks. Voor iedereen die houdt van grootse films onder de zomerse sterrenhemel. PS: voor de kleintjes zijn er ’s middags voorstellingen. www.zienemaan.nl

2. Kino Klandestino

Secret cinema ten top: Kino Klandestino vertelt pas heel kort van tevoren waar het geheime filmevenement plaatsvindt. Je moet dus wel van verrassingen houden, want het zijn films die je nooit hebt gezien, op locaties die je nooit had verwacht. Via de sociale media en de geheime nieuwsbrief worden hints gegeven over de locatie. Het is dus even speuren, en dat maakt de beloning nog groter. De film heeft overigens altijd een link met de locatie – of andersom – en is volgens de programmeurs een nog onontdekt pareltje. www.kinoklandestino.nl

3. RKZ-bios

De kleinste bioscoop in een van de meest interessante panden in Groningen. In het voormalig Rooms-katholieke ziekenhuis zorgen de huidige bewoners voor een eigenzinnig filmprogramma. Als je een alternatieve bioscoop zoekt, zit je hier gebeiteld. De ingang (ik heb zelf de eerste keer nogal moeten zoeken, dus bij deze de tip) vind je aan de Emmastraat, waar graffiti op de muur de locatie van de bios verraadt. Loop dit steegje in, ga bij het gebouw rechts en loop de kleurig geverfde deur door. Voilà. Je bent er. Bij de bar kun je je Bionade of biertje bestellen en je kaartje kopen voor de film. Let op: je kan niet reserveren. De ticketverkoop start een half uur voor aanvang van de film.
www.rkzbios.nl

4. DOT

Foto: DOT Foto: DOT

Zet je hipsterpet op en kam je snor (grapje natuurlijk) en ga op woensdagavond naar de film in DOT. In deze voormalige 3D-dome bioscoop zit nu een prachtig restaurant, is het heerlijk borrelen en organiseren ze de beste feestjes. Vrijwel elke week draaien er fijne films die je niet meer in de reguliere bioscoop ziet: Into the wild, The Notebook, It, Anchorman, Trainspotting 1 en 2 en ga zo maar door. Een hapje eten van tevoren? Reserveer dan inclusief daghap (je krijgt dan een goede burger of de vegavariant daarvan). Op de kaart staan bovendien heerlijke vegagerechten (bibimbap!) en Tony Chocelonely-desserts to die for. PS: pas op dat je niet in slaap valt in de zachte, achteroverhellende stoelen.
www.dotgroningen.nl

5. Groninger Forum

Tot de bouw van het Groninger Forum aan de Nieuwe Markt voltooid is, vind je het Groninger Forum aan het Hereplein. De films en documentaires die ze er draaien komen van over de hele wereld. Verwacht hier geen grote blockbusters, maar internationale juweeltjes die je in de reguliere bios niet ziet. De charme van het Forum zit ‘m in verschillende dingen. De bioscoopzalen zijn wat verouderd, maar tegelijkertijd is de sfeer daardoor heel comfortabel. Voorafgaand aan de film kun je een drankje drinken in de lobby of in het mooie restaurant een verdieping hoger. Glazen frisdrank of kopjes thee en koffie mogen gewoon mee de zaal in. Bezoek je een premièredonderdag, dan zijn de kaartjes slechts 5 euro per stuk.
www.groningerforum.nl

Meer uitgaanstips

Kirsten Sikkema

Over Kirsten

Eerst scholier, toen student en inmiddels ben ik copywriter in stad Groningen. Op werkdagen verschans ik mij samen met andere freelance creatieven in De Puddingfabriek, maar ik geef mezelf ook wel eens vrij voor een vervroegde vrijmibo in Dot of De Uurwerker. In mijn vrije tijd ontdek ik graag nieuwe spots in Groningen en in de rest van de wereld, maar ik keer altijd met een blij hart terug naar ‘Stad’. Het is een creatieve, jonge en bruisende stad waar je je nooit hoeft te vervelen.

Kirsten over alternatieve bioscopen in Groningen

In Jakarta zat ik afgelopen zomer in een 4D-bioscoop. Ik wist ook niet dat het bestond, maar we waren nu eenmaal veroordeeld tot een dagje shopping mall. Tot het vliegtuig vertrok was dit een mooie manier om de tijd te doden. Tijdens de heftige actiefilm stegen de stoelen op, schudden ons heen en weer, kregen we water in ons gezicht gespoten en waaide er wind door onze haren als de filmheld in een gevecht verwikkeld was. Nou hebben we in Groningen geen 4D-bioscoop. En dat vind ik prima. Want wat we wél hebben, zijn de gezelligste filmzalen. Van alternatieve vibes in een oud ziekenhuis en zitzakken op een oud fabrieksterrein tot achteroverleunen in een veel te hippe dome. Dit zijn mijn vijf tips voor filmkijken van het gebaande pad.


Deel deze pagina