Nét even anders: citytrip Groningen

Locals weten als geen ander hoe leuk Groningen is. Daarom laten we ze graag aan het woord om te vertellen wat de beste plekken van de stad zijn. Waar je het lekkerst kunt eten, waar je de verborgen pareltjes van de stad en de provincie vindt en wat de tofste evenementen zijn die in Groningen georganiseerd worden. Wil jij eens wat anders van Groningen zien? Kun je de Prinsentuin en het interieur van het Groninger Museum inmiddels wel dromen? Thomas de Jong, blogger bij I Go Groningen, bekeek een heel andere kant van de stad.

Groningen Sportstad

Als zelfbenoemde FC Groningen-hooligan staat deze tip natuurlijk bovenaan: bezoek eens een potje van de lokale FC! Uiteraard koop je kaarten voor de Noordtribune, zodat je tussen de echte fans staat. Geniet van de sfeer, het stadion en een biertje. En misschien, heel misschien, zie je FC Groningen ook nog scoren. Geen voetbalfan? Pak dan een potje basketbal mee bij de toppers van Donar of de volleyballers van Lycurgus.

Plezier op ‘t water

Groningen barst van het water. Misschien huur je een kano om door de grachten te peddelen? Zo zie je de stad van een heel andere kant. Nog veel leuker wordt het in het zuiden van de stad. Daar ligt Groningen tegen het Hoornsemeer, waar je ook allerlei leuks op en aan het water kan doen. Mijn tip? De supsafari! Staand op een brede surfplank vaar je over het meer en verken je alle kleine kreekjes. Heerlijk in de natuur, maar toch nog vlakbij de stad. Ook erg leuk: suppen in de stad. Zeker in combinatie met een lekkere kop koffie en zo’n heerlijke I Go Groningen-ijscoupe!

Pluk je eigen fruit

Aan de andere kant van de stad, in het noordoosten, ligt het natuurgebied Kardinge. Een perfecte plek om de drukte van je stad even achter je te laten. Je kunt er geweldig fietsen en wandelen. En als je denkt dat je vanaf de Martinitoren een mooi uitzicht over stad hebt, beklim dan zeker de Kardingebult! In de zomer en het begin van de herfst moet je ook zeker even langs het Plukbos gaan. Hier pluk je je eigen fruit en noten, zodat je genoeg energie hebt om Excalibur te beklimmen.

Lokale lekkernijen

Foto: DOT Foto: DOT

Als ik vrienden van buiten de stad op bezoek heb, kook ik natuurlijk altijd ontzettend uitgebreid voor ze! Soms… Als ik daar geen zin in heb, neem ik ze mee naar m’n favoriete snackbar: SIM! Een grote Vlaamse patat pinda, extra doorbakken. En natuurlijk een eierbal, die mag niet ontbreken als je in Groningen bent. Je vindt ‘t aan de Nieuwe Boteringestraat 40. Oh ja, ben je op zoek naar een afzakkertje? Pak dan een jenevertje in café Bolhuis: Groningser dan dat wordt het niet.

Kunstige workshops

Een tijdje geleden raakte ik toevallig verzeild in een schilderworkshop. Als enige man tussen 14 vrouwen was dat een beleving op zich, maar ook het schilderen was erg tof! Maar schilderen is niet typisch Gronings, dus wat dacht je van het open Werkman-atelier? Elke eerste zondag van de maand kun je in het Grafisch Museum terecht om met de unieke Werkmantechniek aan de slag te gaan.

Wat denk je: ga je voor de klassiekers als het Groninger Museum en de Martinitoren, of bekijk je eens een hele andere kant van Groningen?

Meer tips voor een alternatieve citytrip

Thomas de Jong

Thomas over Thomas

Copywriter, natuurliefhebber en muzikant in Groningen. Teksten schrijven doe ik meestal op kantoor, aan het Winschoterdiep. In m’n vrije tijd fiets en wandel ik en ben ik met m’n muziek bezig. Of ik maak rare kunst. Ik droom van m’n eigen hond en een plek waar ik mijn meubelmaakhobby verder kan uitbouwen.

Thomas over Groningen

Groningen is een unieke stad, waar ik graag leef en over vertel. En waar je echt eens moet komen kijken!


Deel deze pagina