Groningen, een jonge stad met een oud hart

geplaatst op door

Groningen is een stad met een rijke historie. Dat is te zien aan de vele prachtige oude gebouwen in en om de binnenstad. De Stadsschouwburg, het stadhuis en d’ Olle Grieze zijn voorbeelden van monumenten die nog altijd sfeerbepalend zijn voor de stad van nu. Deze historische paradepaardjes staan in schril contrast met het jeugdige karakter van de stad. Eén op de vijf inwoners is student en daarmee is Groningen de jongste stad van Nederland. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel oude panden hun oorspronkelijke functie inmiddels hebben ingewisseld voor moderne taferelen.

De Korenbeurs | Vroeger: graanhandel, nu: supermarkt

De naam zegt het al: hier werd vroeger in graan gehandeld. Op de plek van het huidige gebouw aan de Vismarkt stond al eerder een korenbeurs, maar dan van hout. Deze werd in 1862 vervangen door een stenen variant met veel ramen. Zo ontstond er binnen veel daglicht, wat belangrijk is bij het keuren van het graan. Het gebouw heeft tot in de jaren 80 als graanbeurs gediend. Tegenwoordig herbergt de markthal een filiaal van Albert Heijn, waar dagelijks hordes studenten hun boodschappen komen doen.

Het postkantoor | Vroeger: postkantoor, nu: sportschool

Het voormalige postkantoor aan de Munnekeholm werd geopend in 1909. Eerder stond op deze plek het Academisch Ziekenhuis. Op de begane grond van dit neogotische postkantoor bevindt zich een grote publiekshal waar destijds de loketten te vinden waren. Sinds 2009 is het gebouw niet meer in gebruik als postkantoor en sinds januari 2015 wordt het monumentale pand verhuurd aan fitnessclub TrainMore. Op de plek waar voorheen pakketten verstuurd werden, worden nu sixpacks gekweekt. 

Het Goudkantoor | Vroeger: belastingkantoor, nu: café restaurant

Aan de achterzijde van het 200 jaar oude gemeentehuis aan de Grote Markt vind je het Goudkantoor. Dit renaissancegebouw uit 1635 was oorspronkelijk bedoeld als belastingkantoor. Deze bestemming is nog af te lezen aan de tekst in de gevel: Date Caesari quae sunt Caesaris, wat letterlijk ‘geef de keizer wat des keizers is’ betekent. De naam “Goudkantoor” heeft het gebouw te danken aan het bureau van waarborg van goud- en zilverwerken, dat van 1814 tot 1887 de bovenverdieping van het gebouw gebruikte. Tegenwoordig kun je in Café Restaurant Goudkantoor binnen of op het gezellige terras genieten van een kop koffie, lunch of diner. 

De Prinsenhof | Vroeger: klooster, nu: hotel, grand café, restaurant

De Prinsenhof, oorspronkelijk een klooster, is het indrukwekkende complex aan het Martinikerkhof. Vanaf 1594 werd de Prinsenhof de verblijfplaats van de stadhouders: de prinsen van Nassau. Speciaal voor hen werd dan ook in 1626 de Prinsentuin aangelegd, een renaissancetuin met een theeschenkerij en een rozen- en kruidentuin. Hier heeft de tijd geen grip op gehad. Ook het Prinsenhof, met de balkenplafonds en metershoge glas-in-lood ramen, ademt een en al historie. Onder leiding van architect Jurjen van der Meer is het pand getransformeerd tot hotel, grand café en restaurant waar iedereen welkom is; niet langer alleen prinsen. 

Leuk artikel? Lees meer in het Groninger Magazine >>

Andere historische panden in de stad met een nieuwe functie

Toen: Scheikundig Laboratorium van de RUG | Nu: restaurant, cultureel woon- en werkcomplex

Toen: Groninger Museum | Nu: Academie Minerva

Toen: Suiker Unie terrein | Nu: inschuif-restaurant De Wolkenfabriek en undergroundclub Paradigm

Toen: PostNL | Nu: startupfabriek The Big Building

Toen: Puddingfabriek | Nu: evenementenhal, bedrijfsverzamelpand

Toen: Gasfabriek | Nu: grand café, restaurant


Deel deze pagina