Groningen voor foodies

De laatste jaren zien we regelmatig foodtrends die vanuit de hele wereld naar Nederland overwaaien. Ook Groningen doet mee aan de laatste ontwikkelingen op het gebied van eten en drinken. En gelukkig maar, want dit zorgt ervoor dat er regelmatig nieuwe horecagelegenheden bij komen en dat je in Groningen dus niet snel uitgekeken en -gegeten raakt. Hier zetten we een paar bijzondere gerechten voor je op een rij. Van de Japanse Bentobox tot een Hawaiiaanse Poke Bowl en van Noord-Afrikaanse Shakshuka tot Vietnamese pho: je vindt hier de juiste adresjes in de stad. Aan alle foodies: bon apetit!

Pho

Pho is een sterk staaltje Vietnamees comfort food. Deze geurige soep op basis van bouillon wordt geserveerd met noedels, verse kruiden, pepers en limoen. Daarna wordt de soep versierd met een lekkere topping als taugé, bosui of pinda’s. Benieuwd? Pho staat onder andere op de menukaart bij Konbu Streetfood, Vietnamees restaurant Hock Sieng en Pho Saigon in de Oude Boteringestraat. 

Bentobox

De Bentobox is van oorsprong een Japanse lunch. Lekker, gezond en mooi om te zien. De traditionele bentobox bestaat meestal uit rijst, vis of vlees en groenten. Een ideale manier om aan je schijf van vijf te komen dus. Je kunt 'em bestellen bij Japans teppanyaki restaurant Fujiyama en bij Mr. Mofongo. Bij deze laatste kun je drie creatieve variaties op de traditionele bentobox proberen: een Aziatische, een mediterrane en een Arabische. 

Frozen yogurt

Het superfood onder de ijsjes, is frozen yogurt. Het idee is simpel: bevroren yoghurt wordt opgeleukt met vers fruit en ander (gezond) lekkers. Op warme dagen net zo verkoelend als roomijs, maar dan zonder de calorieën die daarbij horen. Het onlangs geopende The Smooth Brothers in de Zwanestraat is de place to be als je deze zomer wil genieten van verantwoorde ijsjes en smoothies. Ook Pure aan de Vismarkt, heeft verschillende frozen yogurts op de kaart.

Poké Bowl

Een poké bowl is een vrolijke mix tussen sushi en salade, en bestaat traditioneel uit blokjes vis, gemarineerd in saus. Van oorsprong is het een snack die werd gegeten door vissers in Hawaï: dé manier om restjes vis op te maken. De trend is om de bowl aan te kleden met verschillende soorten groenten, zeewier en andere lekkere toppings. Benieuwd naar deze Hawaïaanse trend? Bij Ke Kou aan de Grote markt stel je je eigen bowl samen, die je vervolgens daar of thuis kunt oppeuzelen. 

Shakshuka & falafel

Dit gerecht op basis van tomaat en ei is zeer populair in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het is eigenlijk een ontbijtgerecht, maar kan ook goed als lunch of avondeten gegeten worden. In Groningen eet je de shakshuka als lunch bij de Oude Gasfabriek of bij FLFL, een nieuwe foodspot in de binnenstad waar je terecht kunt voor superverse huisgemaakte falafel én, inderdaad, shashuka.

Zoete baksels

Een ruim begrip, baksels. Maar we bedoelen hiermee: mooi versierde zoetigheid. Red velvet bars, cupcakes, carrotcake, 7 layer bars en brownies bijvoorbeeld. Een traktatie voor je smaakpapillen en bovendien een lust voor het oog. Ben jij een echte zoetekauw? Wandel voor deze en andere taartjes eens binnen bij Bake My Day in de Nieuwe Ebbingestraat. Op de eerste zondag van de maand kun je hier ook terecht voor een American pancake breakfast menu. Let the sugar rush begin.

Kreeft

Niet bepaald iets nieuws, maar wel degelijk bijzonder, lekker en een tikkeltje decadent: kreeft. Deze en andere pareltjes uit de zee, zoals oesters uit de Waddenzee en kaviaar kun je voor de lunch of diner bestellen bij Grand Café Prinsenhof. Ook in het Paviljoen van de Dame, aan het Paterswoldsemeer, kun je op ‘Lobster Monday’ terecht voor een 3-gangen kreeftenmenu.  

Food sharing

Deze trend is in het leven geroepen voor mensen die lastig kunnen kiezen. Foodsharing houdt in: kleine porties en veel variatie zodat je makkelijk kan delen met je tafelgenoten en verschillende dingen kunt proeven. Een sociaal, gezellig samenzijn en een tafel vol kleine gerechtjes. In Groningen kun je je food onder andere sharen bij The Pool en het Het Concerthuis.


Deel deze pagina