Dag van de Groninger Geschiedenis

Dag van de Groninger Geschiedenis

Op zaterdag 13 oktober organiseren de Groninger Archieven de 32steDag van de Groninger Geschiedenis. Deze dag staat in het teken van Opstand, het thema van de Maand van de Geschiedenis. Opstand is van alle tijden en kent vele vormen. Denk bijvoorbeeld aan de Tachtigjarige Oorlog, de Provobeweging, fabrieksstakingen, vrouwenemancipatie, het verzet in de oorlog en de woede over de aardbevingsproblematiek.

De Groninger Archieven en het Centrum Groninger Taal & Cultuur organiseren dit evenement samen met het Groninger Museum, Noordelijk Scheepvaartmuseum, Cultuurhistorische vereniging Stad&Lande, Verhalen van Groningen en Groninger Forum. Laat je verbazen en verwonderen over de vele aspecten van de Groninger geschiedenis, in Opstand.

Een greep uit het uitgebreide programma

Hans Goedkoop (presentator van het NTR/VPRO-programma Andere Tijden) opent de Dag en is bovendien verhalenverteller in de muzikale voorstelling Vive le Geus! Het muzikale programma bestaat uit aardbevingsliederen van onder andere Nulviefteg, Harry Niehof en Wat Aans. Een van de vele lezingen gaat over het ontstaan van De Ploeg, als tegenhanger van destijds het bestaande belegen kunstklimaat. Er worden unieke ‘opstandige’ documenten getoond tijdens depotrondleidingen in de Groninger Archieven, zoals brieven uit de Tachtigjarige Oorlog en het Provo-plakboek. Ook gaan er stadswandelingen onder andere door het stationsgebied, waar het verhaal wordt verteld over de opstandige buurt rondom de Davidstraat. En er is nog veel meer.

Voor sommige activiteiten is aanmelden noodzakelijk. Dit is mogelijk vanaf vrijdag 5 oktober via www.dagvandegroningergeschiedenis.nl.

Deel deze pagina