Eerste grote solotentoonstelling Maarten Baas

Eerste grote solotentoonstelling Maarten Baas

Het Groninger Museum presenteert de eerste grote solotentoonstelling van ontwerper Maarten Baas, Hide & Seek. Baas is een van de meest invloedrijke Nederlandse ontwerpers van het begin van de 21e eeuw.

De ontwerpen van Baas bevinden zich op het snijvlak van kunst en design en staan bekend als conceptueel, humoristisch, rebels en theatraal. De tentoonstelling Hide & Seek bevat werken zoals Clay, Grandfather Clock en zijn afstudeercollectie Smoke, waarmee hij wereldberoemd werd. Daarnaast creëert Baas speciaal voor de tentoonstelling nieuw werk.

Eerder werk

Maarten Baas studeerde in 2002 af aan de prestigieuze Design Academy Eindhoven met de serie Smoke, waarbij hij meubilair verbrandde en vervolgens met een transparante epoxy-laag behandelde, waardoor het weer bruikbare meubelen werden. Smoke werd door musea, critici, verzamelaars en het designpubliek gezien als een iconische collectie van modern design. Ook kreeg Baas veel lof met zijn werk Clay op de Salone del Mobile in Milaan in 2006. Deze serie meubelen zijn met de hand gemaakt van synthetische klei. Het MendiniRestaurant in het Groninger Museum is volledig ingericht met deze unieke, handgemaakte Clay-meubelen.

Thematiek

Tijd, melancholie en vergankelijkheid spelen een terugkerende rol in het werk van Maarten Baas. Een sprekend voorbeeld hiervan is het baanbrekende werk Real Time (2009), een video van twaalf uur die te gebruiken is als klok. Hiermee combineert hij de thema's theater, kunst, film en design. Een gigantische klok uit deze serie is sinds 2016 te zien op vliegveld Schiphol.

Internationaal succes

Eind 2009 werd Baas, als jongste ontwerper ooit, bekroond met de Designer of the Year Award tijdens Design Miami. Gerenommeerde musea, waaronder het Museum of Modern Art in New York en het Victoria & Albert in Londen, kochten zijn werk aan. Maarten Baas werkt voor exclusieve merken als Louis Vuitton, Swarovski en Dior.

Hide & Seek in Groninger Museum

Hide & Seek is samengesteld door conservator hedendaagse beeldende kunst, design en mode Sue-an van der Zijpp en hoofdconservator Mark Wilson. Bij de tentoonstelling verschijnen ook twee publicaties, uitgegeven door Uitgeverij Lecturis.

Deel deze pagina