'Flonkerende lichten, geschilderd in glas'

'Flonkerende lichten, geschilderd in glas'

In 2018 bestaat de Groninger kunstenaarsvereniging 'De Ploeg', honderd jaar. Dit jubileum is aanleiding voor diverse Ploeg­tentoonstellingen in de provincie en ook een geschikte aanleiding om de prachtige glas-in-loodramen van Dijkstra in het Museum Klooster Ter Apel in het zonlicht te zetten. De expositie gaat over het bijzondere glas-in-loodoeuvre van Dijkstra en is een samenwerkingsverband met de Stichting Johan Dijkstra.

Johan Dijkstra werd geboren in Groningen in 1896 en volgde zijn opleiding aan de Academie Minerva in Groningen en aan de Rijksacademie in Amsterdam. In 1918 was Dijkstra medeoprichter van kunstenaarskring “de Ploeg.” Hij werd in het bijzonder bekend als schilder en graficus. Minder bekend is zijn glas-in-loodoeuvre. Dijkstra werd onder meer bekend door zijn ramen voor de Rijksuniversiteit te Groningen, de Grote Kerk te Dordrecht en voor de Geertekerk te Utrecht. Zijn traditionele ramen hebben meestal een historische of religieuze aard met een duidelijke symboliek.

Tijdens de middeleeuwen schonken edelen en aanzienlijke particulieren zowel voor als na de Reformatie glas-in-loodramen aan kerken om religieuze redenen als katholieke voldoening en wereldlijke redenen zoals manifestatie van hun rijkdom en macht. Voor vroegere tijden geldt dat in belangrijke mate de schenkers van de ramen bekend staan. Minder bekend zijn de glazeniers. Dit lijkt heden ten dage omgekeerd. Meer en meer kwam er in de loop van de jaren aandacht voor de kunstenaar. In elk geval geldt het in belangrijke mate voor Museum Klooster Ter Apel, waar onder meer enkele ramen uit de hand van Johan Dijkstra te bewonderen zijn.

Deel deze pagina