Maand van de Geschiedenis

Maand van de Geschiedenis

De maand oktober is uitgeroepen tot Maand van de Geschiedenis waarbij er in het hele land, en dus ook in de provincie Groningen allerlei activiteiten georganiseerd worden. Het thema van deze editie is ‘Opstand’.

Exposities, lezingen, rondleidingen. Ook in Groningen is er een maand lang van alles te doen, met als hoogtepunt de Dag van de Groninger Geschiedenis.

Melkfabriek Garmerwold
Maar er is meer. Zo kunnen bezoekers van de Melkfabriek Garmerwolde op 12 oktober kennis maken met de lokale zuivelgeschiedenis, en met eten van toen en nu. Dat betekent dus voelen, proeven, ruiken, zien en horen.

Museum Wierdenland
In Museum Wierdenland staat op zondag 21 de vlier centraal. Opstand, het thema van deze Geschiedenismaand, heeft volgens het museum namelijk nog een tweede betekenis: staande bomen. Hoewel er in het terpen- en wierdengebied maar weinig bomen te vinden waren, vormde de vlier hierop een uitzondering. Daarom staat 21 oktober de vlier centraal en kunnen bezoekers lepels of fluitjes maken van vlierenhout, kralen (gemaakt van vlierenhout) rijgen en minihuisje maken met takjes van de vlier.

Westerkwartier
In het Westerkwartier is in de maand oktober met een viertal fietsroutes de omgeving uit de 80-jarige oorlog te ervaren. Onderweg kom je langs verdedigingswerken, molens en attracties als musea en een galerie.

Menkemaborg
In de Menkemaborg in Uithuizen voert een spannende audiotour kinderen terug naar de 18e eeuw. Gerhard en Susanna Alberda en de meid Fieke vertellen hoe het is om te wonen en te werken in de Menkemaborg.

Kijk voor meer activiteiten en het volledige programma op www.maandvandegeschiedenis.nl

Deel deze pagina