Tentoonstelling 1000 woningenplan

Tentoonstelling 1000 woningenplan

Toen er na de Tweede Wereldoorlog een ernstige woningnood was, zorgde het 1000 Woningenplan in 1950 voor de bouw van 1165 arbeiderswoningen in 31 Groningse gemeenten tegelijk. Bij de tentoonstelling 1000 Woningenplan wordt een beeld gegeven van deze ondernemende periode in de Groningse geschiedenis.

Bij de Groninger Archieven is nu een tentoonstelling te zien over het 1000 Woningenplan, het eerste grootschalige wederopbouwproject van Nederland waarmee de schrijnende woningnood in de dorpen van Groningen werd aangepakt. De tentoonstelling was vorig jaar al te bekijken in Usquert, maar is nu uitgebreid met interieurfoto’s van Fritsie Willems. Bovendien is er speciale aandacht voor de woningen in Hoogkerk en Oosterhoogebrug.

De tentoonstelling
De tentoonstelling 1000 Woningenplan is samengesteld door Beno en Elzo Hofman en laat verleden, heden en toekomst van het 1000 Woningenplan zien. De geschiedenis van het project wordt verteld aan de hand van historisch fotomateriaal, archiefstukken en meubilair. Wie nieuwsgierig is naar de nog bestaande 1000 Woningenplan-huizen kan de film en foto’s van Fritsie Willems bekijken. Zij maakte de documentaire Duizend Huizen over de bewoners van de huizen en fotografeerde hun woonkamers. Alle interieurs zijn gefotografeerd vanuit exact hetzelfde standpunt, waardoor een mooi beeld ontstaat van variatie-in-eenheid. Over de toekomst van de woningen van het 1000 Woningenplan hebben studenten van de Academie Minerva in Groningen zich gebogen. Hun ideeën zijn ook te zien in de tentoonstelling.

Lees meer over het 1000 Woningenplan >>

Deel deze pagina