Tentoonstelling Groningen in 3D

Tentoonstelling Groningen in 3D

Stap meer dan 100 jaar terug in de tijd en wandel via de Zwanestraat naar de Martinitoren op de Grote Markt. Op de Vismarkt ga je op in de menigte op de kermis en draai je een rondje in de draaimolen. Je helpt de mannen in de A-straat hun kisten te tillen. Er blaft een hond en in de verte hoor je kinderen spelen op straat. Welkom in Groningen van meer dan 100 jaar geleden.

'Groningen in 3D', een samenwerking met de Groninger Archieven, is een tentoonstelling waar je met een 3D-bril op doorheen loopt en je zo in de stad van toen waant. Twee oogartsen hebben de collectie stereofoto's van de Groninger Archieven omgezet naar anaglyphen. Bij een anaglyph worden twee aparte beelden samengevoegd en over elkaar getoond, een rood beeld voor het linkeroog en een cyaan beeld voor het rechter. Zo is er met een 3D-bril diepte te zien!

De Groninger Archieven koesteren een unieke collectie stereofoto’s van de stad Groningen, met hierin het werk van verschillende fotografen in de periode 1868-1940. Een selectie van ruim zestig stereofoto’s zijn nu in anaglyph te bekijken. Zijn het foto’s? Is het kunst? Het is bovenal fascinerend. Met een speciale 3D-bril op, sta je oog in oog met Stadjers van meer dan 100 jaar geleden. Dichterbij het verleden kun je niet komen. 

Met de tentoonstelling en het bijbehorende boek Groningen in 3D, is de stad van 1868-1940 voor het eerst voor publiek in 3D te ervaren. De tentoonstelling, ontworpen door het creatieve projectbureau 212Fahrenheit uit Groningen, is van 23 juni t/m 21 oktober in het Noordelijk Scheepvaartmuseum te zien.

De stad van toen
Er is veel veranderd in de stad en ook veel dingen zijn hetzelfde gebleven, kijk zelf maar. Een zweefmolen wordt opgebouwd op de Grote Markt en woonwagens worden naar hun plek gereden. Een venter met ijs en wafels duwt zijn kar over de noordzijde van de Grote Markt. Het is kermis in de stad! Maar let ook op de alledaagse dingen, de straatstenen, uithangborden, een handkar, fiets en hoge hoed.  Zwanen voeren in het Noorderplantsoen. Vanuit de Oosterstraat heb je een heerlijk uitzicht op de Martinitoren. Een zwaar beladen schip passeert de Oosterhaven op weg naar het Schuitendiep. Er wordt veel gewerkt, het Hereplein wordt geasfalteerd, je kunt het bijna ruiken. De damp slaat ervan af! Ook in de Zwanestraat zijn ze druk met de bestrating bezig. Aan de Noorderbinnensingel hangt was dicht op elkaar te drogen. Twee meisjes kijken nieuwsgierig naar de fotograaf. Welkom in Groningen. Beleef de stad van meer dan 100 jaar geleden, virtual reality anno 1868-1940.

 

Deel deze pagina