Groninger Museumnacht

Groninger Museumnacht op zaterdag 9 september 2017

Het is eindelijk zover: Groningen krijgt een eigen Groninger Museumnacht. Op zaterdag 9 september 2017 vanaf 19 uur openen alle musea in Groningen hun deuren tot na middernacht. Naast een uniek nachtelijk bezoek aan de tentoonstellingen en vaste collecties komt er een afwisselend programma met onder meer muziek, bijzondere workshops en interessante sprekers.

De Groninger Museumnacht is hét moment om eindelijk eens al die musea in Groningen te bezoeken die je altijd al eens had willen bekijken. Bezoek het GRID Grafisch Museum, het Groninger Museum, het Nederlands Stripmuseum, het Noordelijk Scheepvaartmuseum én het Universiteitsmuseum allemaal op 1 avond. Een bijzonder feest waar je bij moet zijn!

5 musea voor 5 euro
Met een passe-partout bezoek je alle 5 musea in de stad Groningen voor slechts 5 euro totaal. Het polsbandje geeft je toegang tot alle musea van 19.00 tot 01.00 uur tijdens de nacht. Daarnaast kun je hiermee gratis gebruik maken van de fietstaxi en de rondvaartboten die 's avonds tussen de musea varen.

>> Bewaar je bandje goed, want het geeft je ook nog toegang tot herhaalbezoek bij één van de musea tot en met 1 september 2018! <<

Map


TICKETS: UITVERKOCHT

De (online voor)verkoop voor de museumnacht is gesloten. 


Programma

Het volledige programma in blokkenschema vind je: hier  (*programma is ovb van wijzigingen)
Hieronder een greep uit het programma:

1. #Groninger Museum

Van klassieke muziek tot rock, van Japanse thee tot cocktails en van FC Groningen tot moderne dans. Het Groninger Museum heeft een uitbundig programma met als hoogtepunt een optreden van de populaire band Orange Skyline.

Orange Skyline

De indieband Orange Skyline kreeg bekendheid met de 3FM Megahit Sound & Fury. De band haalt inspiratie uit 60's rock-'n-roll en moderne garagerock met elektronische invloeden. Orange Skyline heeft al meer dan 40 festivals aangedaan en zijn supportact geweest van The Kaiser Chiefs en Kensington. Speciaal voor de Museumnacht treden zij dit jaar eenmalig op in Groningen!

Kunstspot Talkshow en Artist Talk met Maarten Baas en Gabriel Lester

Kunstspot is hét online platform voor de professionele beeldende- en toegepaste kunst in Groningen. Presentatoren Peter Dicke en Colin Mooijman gaan in gesprek met designer Maarten Baas en filmmaker Gabriel Lester. Voorafgaand is er een artist talk met beide kunstenaars bij hun eigen werk in het Groninger Museum.

Japanse Thee Ceremonie 

Theemeester Herman Soshu Somsen houdt een Japanse Thee Ceremonie volgens de methode van de Urasenke school. Het eeuwenoude Japanse porselein in de tentoonstelling De Wereld in Huis is een unieke setting voor deze Japanse traditie, die draait om spiritualiteit en rituelen.

Nog véél meer in het Groninger Museum

Silent Disco met dj’s Cas Wennekes en Edo van der Meer * Moderne klassieke dans door Mere Meckelenkamp, Nationale Balletacademie Amsterdam * Speurtocht voor kinderen * Moderne dans door Andrei Voicu, Opleiding Moderne Theaterdans * Museumtattoo * Photobooth * Guyllaume: het grootste goocheltalent van Nederland * Spelers opleidingsteam FC Groningen aan de slag in het atelier * E-sporter FC Groningen speelt FIFA17 tegen bezoekers op de Playstation * Workshops in het atelier * Museumtaart * Hofdans door Les Gais Galants * Maarten Baas Expeditie * Muziek door het Prins Claus Conservatorium * Museumcocktails * Rondleidingen door conservatoren * Win een overnachting in het Groninger Museum!  Dit en nog veel meer programma vind je op: www.groningermuseum.nl/nacht

2. #GRID Grafisch Museum

Hot printing, hot jazz
Experimenteer als Werkman met old school drukkersmaterialen of leef je uit op de risograaf - hot onder hedendaagse drukker-kunstenaars. Haal je inspiratie uit de jazz van saxofoonorkest Hans Bosch of de muziek van singer-songwriter Jop Luberti. Natuurlijk kun je ook de tentoonstelling Papier ontvouwd bekijken: veertien verhalen over Groningers en hun papier. 
www.gridgroningen.nl

3. #Universiteitsmuseum

Gelukkig Gezond! in het Universiteitsmuseum
De Groninger Museumnacht staat in het Universiteitsmuseum Groningen in het teken van Gelukkig Gezond! Muziek waar je blij van wordt door singer-songwriter Eva Waterbolk, sprankelende rondleidingen, dansplezier, gezond en lekker eten & drinken en nog veel meer. En hoe zit het met jouw temperament; kom het testen!
www.rug.nl/museum

4. #Noordelijk Scheepvaartmuseum

Groningse Koffie, blik & Indierock
Blik op de 50’s in 50 blikken:
Conservator Carin van de Wal van het Behouden blik vertelt.  Terug naar de tijd waarin geluk heel gewoon was maar ook de tijd van wederopbouw,  woningnood en de eerste nieuwbouwwijken (19.30, 21.00, 22.30 en 00.00 uur). Daarnaast is er Indierock van Vera’s Charm: Deze 3-koppige indierockband uit Groningen maakt aanstekelijke, eigenzinnige liedjes met een rauw randje.
Of bezoek de tentoonstelling Koffie, vers(ch) gebrand // drie eeuwen koffiebranderijen in Noord Nederland met een kopje vers gebrande koffie van de StadskoffieBranderij: Barrista Sandro brandt de bonen ter plekke voor een koffie met pit!
www.noordelijkscheepvaartmuseum.nl

5. #Het Nederlands Stripmuseum

Kakhiel en andere klassiekers
Het Stripmuseum eert de onlangs overleden striptekenaar Jan Kruis met een grote overzichtsexpositie over zijn leven en werk. Daarnaast zijn er exposities over Tina 50 jaar! en Disneytekenaar Daan Jippes. Tijdens de museumnacht zijn er extra activiteiten zoals gratis rondleidingen en workshops. En speciaal voor de museumnacht heeft het Stripmuseum de expositie over internetfenomeen Kakhiel verlengd.   
www.stripmuseum.nl

HOP ON!

De musea zijn allemaal op loopafstand. Wil je je Museumnachtervaring een extra boo(s)t geven, verplaats je dan met de gastvrije en gezellige gratis fietstaxi of één van de rondvaartboten.

* De altijd vrolijke Fietstaxi Riksja fietst van museum naar museum
* Museumschip de Emma vaart tussen het Groninger Museum en het Noordelijk Scheepvaartmuseum
* De energieneutrale rondvaartboot Green Progress vaart van museum naar museum met aan boord een hapje en drankje

Vertrektijden rondvaartboten

 


Deelnemende musea
Plan je bezoek

Kom je van buiten de stad, dan kun je het beste komen met de trein of bus. Ga je liever met de auto dan kun je het beste gebruik maken van een van de P+R locaties in Groningen. 

De musea bevinden zich allemaal in de binnenstad op loopafstand van elkaar. Ook rijden er speciale fietstaxi’s die je van musea tot musea brengen. En last but not least kun je je ook nog over het water laten vervoeren; zo  is er o.a. een speciale museumboot van het Scheepvaartmuseum die zal varen tussen het Scheepvaartmuseum en het Groninger Museum. 


Meer informatie

Houd deze pagina en facebook in de gaten voor de laatste ontwikkelingen en nieuws. 

Deel deze pagina