save the date:

De derde editie van de Groninger Museumnacht vindt plaats op 7 september 2019.

 

PERSBERICHT 2018
Groninger Museumnacht wederom een succes!


De tweede editie van de Groninger Museumacht was wederom een succes. Met zo’n 3500 bezoekers was de cultuurnacht weer uitverkocht. Duizenden mensen bezochten de vijf musea via fietstaxi’s, per boot of al struinend door de stad. Met een opvallend hoog aantal kinderen en buitenlandse studenten. Voor het programma werd flink uitgepakt met veel hoogstaande muziek, bekende kunstenaars, dans, workshops en een speciale afterparty in club OOST voor wie niet wilde stoppen na 1.00 uur.

Het Groninger Museum, het Noordelijk Scheepvaartmuseum, het GRID Grafisch Museum, het Nederlands Stripmuseum en het Universiteitsmuseum waren tot 01.00 uur open en te bezoeken: 5 musea voor €5. Speciaal voor de nacht pakten de musea uit met een uitgebreid aanbod aan muziek, lezingen, dans, demonstraties, expedities, workshops, tentoonstellingen en meer.

Publiek
Zo’n 3500 mensen bezochten de musea in Groningen dit weekend. Zij bezochten gezamenlijk meer musea dan afgelopen jaar. Daarnaast werd er meer gebruik van gemaakt van de fietstaxi’s en speciale rondvaartboten die het publiek van museum naar museum vervoerden. Vorig jaar kwamen er opvallend veel buitenlandse studenten naar het evenement, dat voor hen een laagdrempelige manier is om de stad beter te leren kennen en nieuwe contacten te leggen. Ook dit jaar waren zij weer alom vertegenwoordigd. Ook opvallend veel kinderen wisten de weg naar de musea te vinden. Aan hen was ook goed gedacht, van het opgraven van archeologische schatten, Ploeg-schilderingen maken, striphelden ontmoeten tot een Meet&Greet met Stefania, bekend van The Voice.

Hoogtepunten
Bij het Groninger Museum was veel belangstelling voor Hella en Freek de Jonge die een preview gaven van hun ‘levende’ tentoonstelling. Daarnaast speelde o.a. Hans Dagelet trompet, trad Jack & the Weatherman op en was er een talkshow met Kunstspot. In het Stripmuseum kon men echte striphelden ontmoeten en leren striptekenen. In het Universiteitsmuseum was er naast het opgraven van dino-botten, comedy van Stranger Things Have Happened, muziek van singer-songwriter Swinder en Rutger Pereboom. Bij het Noorderlijk Scheepvaart Museum waren de 3D-brillen niet aan te slepen voor de tentoonstelling Groningen in 3D. Verder waren er Ted-talks, poëzie en een ‘Broescursus Gronings’ door Olaf Vos. Tenslotte was er in het GRID Grafisch Museum veel belangstelling voor de RaraRiso expo, werd er gedanst bij het Jazzcombo en werden de handen uit de mouwen gestoken in de twee ateliers. In samenwerking met Club OOST en PITxG2K werd een posterexpo AM/PM Nightclub opgezet en de afterparty in Club OOST gerealiseerd.

De organisatie is laaiend enthousiast over dit succesvolle vervolg. Niet alleen vanwege alle positieve geluiden van zoveel verschillende bezoekers, maar ook de bruisende sfeer die de nacht in de stad teweegbrengt. Ook de onderlinge samenwerking maakt de Groninger Museumnacht tot een feestje.

Vervolg
De organisatie is van plan na deze succesvolle editie ook volgend jaar weer een Groninger Museumnacht te organiseren. De derde editie van de Groninger Museumnacht zal plaatsvinden op zaterdag 7 september 2019.

De Groninger Museumnacht wordt georganiseerd  door de vijf Groninger Musea: Het Groninger Museum, het Noordelijk Scheepvaartmuseum, het GRID Grafisch Museum, het Nederlands Stripmuseum, het Universiteitsmuseum en Marketing Groningen. Daarnaast zijn het CBK en Noorderpoort deze editie partner.


Groninger Museumnacht 2017, Maarten Baas | Fotograaf: Hanne van der Velde


HERHAALBEZOEK
Heb je een polsbandje weten te bemachtigen? Dan heb je recht op 1 gratis herhaalbezoek aan 1 van de deelnemende musea (geldig t/m 01/09/2018). Neem je polsbandje mee en ruil deze in voor een ticket*. (*niet inwisselbaar voor geld)


Groninger Museumnacht 2017 | Fotograaf: Hanne van der Velde


Map


Plan je bezoek:
Kom je van buiten de stad, dan kun je het beste komen met de trein of bus. Ga je liever met de auto dan kun je het beste gebruik maken van een van de P+R locaties in Groningen. 

De musea bevinden zich allemaal in de binnenstad op loopafstand van elkaar. Ook rijden er speciale fietstaxi’s die je van musea tot musea brengen. En last but not least kun je je ook nog over het water laten vervoeren; zo is er o.a. een speciale museumboot van het Scheepvaartmuseum die zal varen tussen het Scheepvaartmuseum en het Groninger Museum. 

Meer informatie:
Houd deze pagina en Facebook in de gaten voor de laatste ontwikkelingen en nieuws. Heb je vragen of opmerkingen?
Neem contact met ons op via Facebook of via onderstaande contactgegevens. 

Contact:
Groninger Museumnacht
info@marketinggroningen.nl
050-3199758

OOST - After Groninger Museumnacht:
Terwijl de Groninger Museumnacht in de musea ten einde loopt gaat de avond gewoon door in club OOST. Dans op de Afrikaanse beats van Esa en Fafi Abdel Nour en dans tot in de vroege uurtjes van de Groninger Museumnacht. 

Entree After Groninger Museumnacht: Alleen deurverkoop - €5,- met toegangsbandje Groninger Museumnacht en €7,- zonder toegangsbandje. 
Meer info >>


Deelnemende musea