De Nacht van Kunst & Wetenschap

De Nacht van Kunst & Wetenschap

De Nacht van Kunst & Wetenschap is een jaarlijks terugkerend festival met meer dan 150 acts op meer dan 10 binnen- en buitenlocaties. De Groninger binnenstad vormt het podium voor inspirerende wetenschappers en boeiende kunstenaars en vooral voor projecten waar die twee elkaar ontmoeten. Het programma bestaat uit spannende experimenten, voorstellingen, installaties, interactieve opstellingen, lezingen en muziek. 

Festivalthema: Het hart
Als thema van De Nacht 2016 is gekozen voor het hart. Het (kloppende) hart biedt veel interessante invalshoeken: denk aan de medische wetenschap en healthy ageing, het leven van mens en dier, de verhouding tussen het hart en het hoofd, natuurlijk de liefde en een breed scala aan bijbehorende emoties, de passie van kunstenaars en wetenschappers en de hartslag van de stad. Wat beweegt kunstenaars en wetenschappers en hoe houd je door het stimuleren van jong talent Groningen als cultuur- en kennisstad levendig en het kloppende hart van het Noorden? 

Programma
De ruim 150 programmaonderdelen benaderen het thema ‘het hart’ vanuit tal van invalshoeken. Van speeddating met robots en hartmetingen tot spannende installaties en optredens rond lust & liefde. Een aantal namen die op het programma staan: Lucky Fonz III, Raoul Heertje, SKIP&DIE, Ronald Giphart & Mark van Vugt, Beans & Fatback, Susan Smit, Tim den Besten, All We Are, Katinka Polderman, The Gospel Sessions Vol.2, Hans Aarsman, Claudy Jongstra, Simone van Saarloos, I am Oak, ScienceBattle, Lea Kliphuis, Sofie Letitre, Patrick van Veen, Koert van Mensvoort, Julie Cafmeyer, Jean Pierre Rawie, Marjoleine de Vos, Janne Schra, Rob Zijlstra en Kaat Bollen.

André Kuipers
Als medicus liet Kuipers zich inspireren door het idee de mensheid te helpen om verder de ruimte in te kunnen reizen. De manier waarop het menselijk lichaam zich aanpast aan de omstandigheden in de ruimte, heeft hem altijd geïntrigeerd. Tijdens zijn ruimtemissies voerde André Kuipers tientallen medische experimenten uit en was hij vaak zelf ‘proefkonijn’. Uit eerste hand vertelt hij in het Academiegebouw over de invloed van versnellingskrachten en gewichtsloosheid op het menselijk lichaam. 

Pepijn Lanen
Pepijn Lanen is natuurlijk vooral bekend van De Jeugd van Tegenwoordig, maar schrijven kan hij ook. Onlangs verscheen zijn tweede boek: Naamloos, een rauw, eerlijk en humoristisch boek over het leven en de liefde. Tijdens De Nacht leest hij voor in de Doopsgezinde Kerk en wordt hij geïnterviewd.

www.denachtvankunstenwetenschap.nl

Deel deze pagina