Hofjes

Hofjes van Groningen

Afgescheiden van de bruisende binnenstad door een vaak gesloten toegangspoort liggen wel dertig hofjes of gasthuizen verborgen. Zoals het St. Anthonygasthuis, het Pepergasthuis en het Pelstergasthuis. 

De hofjes zijn al gesticht in de middeleeuwen, aanvankelijk voor zieken en vreemdelingen, waar zij soms een ware attractie waren voor de stedelingen. Tegen betaling konden zij kijken naar de 'gekke' bewoners van de gasthuizen. Tegenwoordig worden de huisjes rondom de hofjes bewoond door particulieren en zijn het oases van rust en bloemrijke tuinen waarin de monumentale bomen en kruidenplanten nog herinneren aan vroeger.

Wanneer je de gasthuizen met hun hofjes wilt bewonderen kan dat via een speciale wandeling. De route hiervan kun je bij het VVV-kantoor op de Grote Markt kopen of je kunt de route volgen via een speciale app voor op je smartphone. De wandeling loopt langs een twintigtal gasthuizen, waarvan bij negen de hofjes bezocht kunnen worden. Je zult verrast zijn door de mooie gebouwen en hun prachtige hofjes.
 

Deel deze pagina