SEE - Spots by locals

SEE - Spots by locals

Martinitoren (Martinikerkhof 3)

Deze ruim 500 jaar oude toren wordt in de volksmond ook wel ‘d’ Olle Grieze’ genoemd, oftewel: de Oude Grijze. Deze op drie na hoogste toren van het land kan beklommen worden tot de derde verdieping. Entree: €3,-. Voor openingstijden en tickets kun je terecht bij het VVV kantoor op de Grote Markt. Meer informatie>

Prinsentuin (Turfsingel 41)

Deze achter een oude stadsmuur verscholen renaissancetuin bestaat onder andere uit een rozentuin, een kruidentuin en sprookjesachtige wandelpaden met berceaus. Ook de theeschenkerij is zeker een bezoekje waard. High tea €13,-. Lunch €3. Van april tot oktober dagelijks geopend van 10:00 tot 18:00 (weersafhankelijk).

Stadsschouwburg (Turfsingel 86)

Een prachtig gebouw uit 1883. Niet alleen van buiten, maar ook van binnen. Balkons met gouden ornamenten, rode designstoelen en bijpassende gordijnen maken het plaatje compleet. Haal een ticket voor een voorstelling; alleen al het interieur van het theater is het meer dan waard. Meer informatie >>

Trompbrug

Deze brug staat ook wel bekend als de liefdesslot brug van Groningen. Sinds een aantal jaren plaatsen mensen slotjes met teksten aan de reling van deze monumentale brug. Pas wel op bij het bekijken want deze smalle brug wordt ook gebruikt door fietsers!

Grand Theatre (Grote Markt 35)


Op deze centrale plek komt culturele productie en uitvoering samen. Het Grand Theatre werkt nauw samen met verschillende theater- en dansgroepen en biedt hen zowel een repetitieruimte als een podium aan.
Meer informatie>>

De Singels

De groene veldjes en grote bomen geven je het gevoel dat je een wandeling door het park maakt. Als je vanuit het centrum richting het Groninger Museum loopt, is dit een rustige en schilderachtige wandelroute, omringd met prachtige villa’s. 

Hofjes

Vroeger werden hofjes gebouwd om zieken, armen en reizigers op te vangen en te verzorgen. Groningen telt ongeveer dertig idyllische hofjes en gastenverblijven. Deze fleurige tuinen vol bomen, bloemen en kruiden doen je direct denken aan vroeger. De meeste hofjes zijn vrij toegankelijk. Voor een mooie wandelroute en leuke wetenswaardigheden over de hofjes kun je terecht bij het VVV kantoor.

Folkingestraat

De Folkingestraat is onlangs uitgeroepen tot de leukste winkelstraat van Nederland! En terecht, want zoveel gezellige eetgelegenheden, kleine boetiekjes en winkeltjes vind je nergens anders. Wie goed oplet, zal zien dat de straat verborgen symbolen bevat die refereren aan de Joodse historie van de straat. De synagoge is vrijwel het enige dat overgebleven is na de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig leent deze synagoge zich voor exposities, rondleidingen, educatieve evenementen en concerten. Meer informatie>>

Groninger Museum (Museumeiland 1)

Voor met name treinreizigers is het niet te missen: de geweldige architectuur van het Groninger Museum. Van buiten is het al een plaatje, maar van binnen is er nog veel meer mooist te zien. Entree: €13,-. Meer informatie >>

Stationshal (Stationsplein 3)

Na aankomst met de trein in Groningen, zou je echt eens door de stationshal moeten lopen, want dit is zonder twijfel een van de mooiste monumentale stationshallen van Europa. Bewonder de enorme glas in lood ramen, de prachtige lantaarn in het midden en de van papier-maché gemaakte elementen op het plafond.

Korenbeurs (Akerkhof 1)

Dit grote gebouw met een Neoclassicistische gevel is gebouw tussen 1862 en 1865. Van origine werd dit gebouw gebruikt als een beurs voor granen. Ook nu zijn er nog steeds allerlei soorten granen te verkrijgen aangezien de Korenbeurs tegenwoordig fungeert als supermarkt en slijterij.

Noorderlicht (Akerkhof 12)

Door middel van een jaarlijks fotografiefestival, belicht Noorderlicht de ontwikkelingen, trends en actualiteiten omtrent fotografie. De galerij aan het Akerkhof kun je het gehele jaar binnenwandelen om een expositie te bewonderen van fotografen vanuit de hele wereld. Entree is gratis. Woensdag tot en met zondag geopend van 12:00 tot 18:00 uur. Meer informatie >>

Openbaar toilet Reitemakersrijge

Pleeg gratis en voor niks een plasje in het duurste en meest artistieke openbare toilet van Nederland! Dit functionele ontwerp is het resultaat van een samenwerking tussen architect Rem Koolhaas en fotograaf Erwin Olaf.

Academiegebouw (Broerstraat 5)

Het indrukwekkende Academiegebouw is het hoofdkwartier van ruim 30.000 studenten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Naast het exterieur dat kenmerkende eigenschappen uit de neorenaissance bevat, is ook het interieur uitzonderlijk prachtig en authentiek.

Outdoor Gym & Playground

Buitenspelen voor jong en oud! Altijd al eens gratis willen sporten tussen de oude pakhuizen en de gracht? Op naar de Urban Gym Oosterkade, een kinderspeelplaats, urban gym en basketbalveld in een.

Hoornsedijk

De Hoornsedijk is een van de mooiste delen van Zuid Groningen. Het lange slingerpad volgt de originele route van de Drentsche Aa. De Helper windmolen (Molenpad, Haren), is de plek bij uitstek om even uit te rusten na een lange fietstocht rond het Paterswoldsemeer. Het park is een populaire plek onder hardlopers, wandelaars en anderen die graag in de buitenlucht vertoeven.

Noorderplantsoen

Dichtbij het centrum ligt het Noorderplantsoen, een park waar je heerlijk met vrienden kunt chillen. In de zomer is dit een populaire picknickplek. Je mag er barbecueën maar een pizza laten bezorgen is ook een goed alternatief. Mits je de bezorger goed kunt instrueren waar je je tussen de mensenmassa bevindt.


Deel deze pagina