Grachten

Varen door de grachten

Groningen verkennen kan op veel manieren. Een blik vanaf het water levert verrassende stadsgezichten op. Voor een rondvaart kun je terecht bij Rondvaartbedrijf Kool. De rederij verzorgt al jaren rondvaarten door de gracht van Groningen. Stap aan boord, kijk om je heen, luister naar de schipper en ontdek de geschiedenis van Groningen.

Op een een actieve manier de stad ontdekken dat kan natuurlijk ook. Onder de Herebrug is kanoverhuur ’t Peddeltje gevestigd. Peddel op je gemak door de gracht en bewonder de prachtige huizen aan de Hoge der Aa en ontdek kunst onder bruggen.


Kunst onder de bruggen

Wanneer je door de grachten van Groningen vaart moet je bij de bruggen in het Verbindingskanaal goed opletten. Bij het open gaan van de bruggen staat je een verrassing te wachten. Namelijk kunst onder de brug.

Oosterbrug
Onder de Oosterbrug is een gedicht van H.N. Werkman aangebracht (kunstenaar Peter de Kan). Het gedicht ‘Gedadige beweging’ bestaat uit 12 coupletten. De letters hangen aan een punt aan de brug. Wanneer de brug opengaat bewegen de letters mee en is het gedicht te lezen.

Herebrug
Als de Herebrug opengaat is het alsof een fotoalbum wordt opengeslagen. Op een groot doek onder de brug is een foto afgedrukt. Te zien is een op aarde geplaatst kistje met daarin een foto van een havengezicht in Groningen. De foto is van Rommert Boonstra en verbeeldt de culturele identiteit van Groningen.

Wandel en fietsbrug
De wandel- en fietsbrug bij het Groninger Museum is aan de onderzijde versiert met een tegeltableau. Het kunstwerk is gemaakt door de Belgische kunstenaar Wim Delvoye. Delvoye werd geïnspireerd door Delfsblauw aardewerk waardoor het tableau onder brug Oudhollands aandoet. De acht tegels verbeelden fictieve ‘kinderspelen’.

Deel deze pagina