Noorderplantsoen

In het centrum van de stad Groningen, waar in de 17e eeuw de verdedigingswallen van de Stad lagen, ligt het Noorderplantsoen. In de 19e eeuw nam de oorlogsdreiging af en nam de bevolking snel toe. Reden om de wallen te slopen om uitbreiding mogelijk te maken. Tussen het Reitdiep en het Boterdiep kwam een romantisch lang en smal wandelpark in Engelse landschapsstijl. Landschapsarchitect Copijn maakte gebruik van de deels nog bestaande vestinggrachten en wallen voor zijn vijvers en glooiende grasvelden.


Inmiddels is het Noorderplantsoen erg geliefd bij de ‘Stadjers’. Al bij het neerdalen van de eerste zonnestralen van het jaar strijken zij neer in het Noorderplantsoen en is het er gezellig druk. Geniet van een lekker kopje koffie, een glaasje wijn of prik een vorkje mee bij Flinders, het café in het midden van het park. 

Ook in de herfst is het Noorderplantsoen een populaire plaats voor een herfstwandeling. Daarnaast is het Noorderplantsoen bekend als de locatie van één van de meest populaire culturele evenementen van Nederland, het Noorderzon Festival.


De beplanting in het Noorderplantsoen is divers, er staan wel vijftig verschillende soorten bomen, vaak voorzien van een naambordje. Ook heeft het park een rijke stinzenflora, met onder andere bosgeelster en gele anemoon. In het park staan kunstwerken van  Jan van Baren, Gjalt Blaauw, Bas Lugthart, Thees Meesters en Wladimir de Vries. In 1971 is het gehele park aangewezen als rijksmonument. 

In 2015 maakte bioloog en filmmaker Hilco Jansma een documentaire over het Noorderplantsoen. Zijn documentaire over de bewoners van het Noorderplantsoen haalde zelfs het Wildlife Film Festival Rotterdam.

Deel deze pagina