Stadswandeling

De rondleiding begint bij de middeleeuwse Der Aa-kerk, een van de mooiste kerken van de stad. Vanaf daar loop je door de mooie en gezellige Oude Kijk in ’t Jatstraat. Houd een tussenstop op het Broerplein, om het historische hoofdgebouw van de Rijksuniversiteit Groningen - het Academiegebouw - te bewonderen. 


Academiegebouw Academiegebouw

Loop richting de Kijk in ’t Jatbrug voor een prachtig uitzicht over de Noorderhaven en zet vervolgens koers richting het prachtige Guyotplein en de Nieuwe Boteringestraat om even later te arriveren bij de Nieuwe Kerk. Deze kerk wordt omringd door een rustig parkje vol indrukwekkende bomen.  De Kleine en Grote Appelstraat lopen door het hart van de levendige Hortusbuurt, een buurt uit de 17e eeuw vol binnenplaatsjes en hofjes. Tegenwoordig is deze buurt een levendige studentenbuurt waar de universiteit verschillende faculteiten heeft geplaatst. 

Het eind van de Grote Appelstraat brengt je bij het prachtige Noorderplantsoen, een populair park waar in de zomer duizenden Stadjers komen om uit te rusten, te relaxen en te barbecueën.

Noorderplantsoen Noorderplantsoen

Vanaf de zuidkant van het plantsoen loop je via de Plantsoenbrug en de Reitdiepskade langs de Lage der Aa, het monumentale deel van Groningen. Hier liggen veel zeilschepen in het water, wat een nostalgische sfeer geeft aan de stad. Vanaf de Aa-brug en de Brugstraat heb je een prachtig uitzicht op de Der Aa-kerk. Tegen het eind van deze stadswandeling, loop je langs de Reitemakersrijge, waar het meest bijzondere en kostbare openbaar toilet van het land staat. Dit openbaar toilet is ontworpen door de wereldberoemde architect Rem Koolhaas en fotograaf Erwin Olaf. Vanuit dit punt volg je het water, langs het Insectenhotel, Kunstacademie Minerva, Zuiderkuipen, Reitemakersrijge en Munnekeholm, terug naar de Der Aa-kerk. 

Kijk hier voor een compleet overzicht van begeleide stadswandelingen


Grachten Grachten

Deel deze pagina