Vismarkt

De Vismarkt is één van de twee centrale markten in de Groningse binnenstad. De markt dankt haar naam aan een waar dat al sinds de 15e eeuw het meest verhandeld wordt op de markt, namelijk vis.


De Vismarkt is meer dan alleen een warenmarkt. Aan de noordzijde van de Vismarkt zijn allerlei winkels te vinden, een perfecte toevoeging aan een dagje shoppen in de binnenstad. Aan de westzijde is de Korenbeurs te vinden, een monumentaal pand waar vroeger in graan werd gehandeld. Meer historische panden zijn te vinden aan de zuidzijde van de Vismarkt, waaronder Huize Maas, een grand café en uitgaansplaats. Daarnaast kun je vanaf de markt meteen doorlopen naar de leukste winkelstraat van Nederland, de Folkingestraat. 


Markt

Op dinsdag, vrijdag en zaterdag is de warenmarkt te vinden op de Vismarkt. De marktkooplieden brengen je verse waren; fruit, brood, vlees en uiteraard vis. Oer-Hollandse producten, maar ook exotische lekkernijen zijn verkrijgbaar op de markt. Voor de prijs hoef je het niet te laten, op de markt is een euro immers een daalder waard. Tussen 08.00 en 17.00 uur ben je van harte welkom op de markt. Ook als je even niets nodig hebt, is een bezoekje aan de gezellige markt zeker de moeite waard.


Korenbeurs

De naam van dit gebouw zegt het al: hier werd vroeger druk gehandeld in graan. Op de plek van het huidige gebouw stond al eerder een korenbeurs, maar dan van hout. Deze werd gebouwd in 1774. Het ging zo goed met de Groninger graanteelt, dat er meer ruimte nodig was. In 1826 werd de houten beurs dan ook vervangen door een stenen gebouw.


Toch was dit nog altijd niet hetzelfde gebouw dat er nu staat. Halverwege de 19e eeuw nam de handel in graan opnieuw flink toe. Vele handelaars weken daarom uit naar het café naast de Korenbeurs (Huis de Beurs) om zaken te doen. Uiteindelijk kreeg J.G. van Beusekom, destijds de Groninger stadsbouwmeester, opdracht om een ontwerp te maken voor een nieuwe Korenbeurs. Deze werd uiteindelijk gebouwd tussen 1862 en 1865.


Inmiddels is het gebouw opgenomen in de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten. Wat vooral opvalt aan het gebouw met de neoclassicistische gevel zijn de vele ramen. Dit was een belangrijke voorwaarde om het graan te kunnen keuren.  Op het dak staan de figuren van Neptunus (zeevaart), Ceres (landbouw) en Mercurius (handel).

Deel deze pagina