Scheepvaartmuseum

Scheepvaartmuseum

In de twee mooiste middeleeuwse gebouwen van de stad vindt u het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Het museum toont een unieke collectie over de (maritieme) geschiedenis van de stad en provincie Groningen en is tijdens ZomerWelVaart gratis toegankelijk.
Za 10.00 - 17.00 uur & Zo 11.00 - 17.00Groningen in 1470
Waar kun je middeleeuws Groningen ervaren? In het Noordelijk Scheepvaartmuseum! In deze film is een unieke virtuele reconstructie van de laatmiddeleeuwse stad Groningen gemaakt.
Za 10.00 - 17.00 uur en Zo 11.00 - 17.00 uur.

Expo: Koffie, vers(ch) gebrand!
Lokale, ambachtelijke producten, zoals vers gebrande koffie, zijn helemaal hip. Toch is dit niet alleen van deze tijd. Groningen telde van oudsher al een groot aantal kleine koffiebranderijen. Er zijn koffieblikken, spaarzegels en reclameslogans.
Za 10.00 - 17.00 uur en Zo 11.00 - 17.00 uur met een zomerse koffieproeverij Za tussen 12.00 - 16.00 uur.


Middeleeuwse speurtocht in het museum
Lang, lang geleden maakte de gevaarlijke piraat Klaas Stortebeker met zijn woeste Likedeelers de zeeën onveilig op zijn middeleeuwse kogge. Gelukkig werd hij gevangen, maar zijn schat is nooit gevonden. Kunnen jullie zijn schat wel vinden? Haal de schatkaart voor de spannende puzzeltocht bij de balie.
Za 10.00 en 17.00 uur,  en zo 11.00 en 17.00 uur

Voor kinderen van 6 – 10 jaar
Op de binnenplaats vindt kindertheater plaats: op de binnenplaats: hier ontmoet je Kapitein Kosto in zijn onderzeeër. Kapitein Kosto is zijn hele leven al een avonturier. Met zijn duikboot onderzoekt hij de diepste oceanen van de aarde... en die zijn diep! En wie denkt dat het daaronder saai is, heeft het mis. Ga mee onder zee als je durft!
Za en Zo 12.00 – 16.00 uur

Zie verder het Kinderprogramma van ZomerWelVaart

Over het Noordelijk Scheepvaartmuseum
In 1930 werd de vereniging Het Noordelijk Scheepvaartmuseum opgericht. Twee jaar later werd daadwerkelijk een museum geopend, toen gevestigd in het Goudkantoor aan de Grote Markt. Na de oorlog verhuisde het museum naar de Sint-Walburgstraat. In 1969 werd het Gotisch huis aangekocht door Theodorus Niemeijer, die er een tabaksmuseum in vestigde. Het pand werd geschonken aan de gemeente, waarna, na de aankoop van het Canterhuis door het Scheepvaartmuseum een aantal jaar later, beide panden samen werden gevoegd en sindsdien het museum huisvesten. Op 1 januari 2011 werd het tabaksmuseum gesloten.

In het Canterhuis en het Gotisch huis ziet u de geschiedenis van de Noord-Nederlandse scheepvaart en van deze twee fraaie panden. Daarnaast zijn er het gehele jaar door wisselende historische en kunsttentoonstellingen te zien. Tijdens ZomerWelVaart kan je op de binnenplaats van het museum genieten van theatervoorstellingen voor jong en oud.


Website Scheepvaartmuseum: www.noordelijkscheepvaartmuseum.nl

Deel deze pagina