Schepen

Schepen op ZomerWelVaart

Tijdens ZomerWelVaart meren zes prachtige historische schepen aan op de Hoge der A. Bezoekers kunnen rondkijken op de schepen en er vinden diverse activiteiten in en rond de schepen plaats. Elk schip heeft zijn eigen verhaal. De ZK4 Albatros is museumschip dat in 1921 gebouwd is. De Kamper Kogge is een zo authentiek mogelijk evenbeeld van een handelsschip uit de veertiende eeuw. De Verwondering is een Waspikker klipperaak uit 1894 en werd bijna honderd jaar later ingezet door Theater te Water. De Gebroeders Luden is een reddingsboot die na 967 reddingen in veertig dienstjaren nu met pensioen is. De Tromp is de enige koftjalk ter wereld die de originele staat zoveel mogelijk benadert. En de twintig meter lange Poseidon tenslotte is recentelijk volledig gerenoveerd nadat het van de sloop is gered.


1 | ZK4 AlbatrosHet museumschip ZK4 Albatros is in 1921 gebouwd als beurtschip. Bij deze vorm van scheepvaart werden passagiers, maar ook vracht en vee volgens een dienstregeling langs een vast traject vervoerd. Daarmee was het een voorloper van het openbaar vervoer. In de tijd van de ZK4 Albatros werd de beurtvaart steeds minder belangrijk. Na de Tweede Wereldoorlog werd het schip dan ook overbodig door de toename van het vrachtvervoer over de weg.

Website: www.visserijmuseum.com/zk4-en-zk31

Meer over de ZK4 Abatros>>

Schipper: Eppo Lukkien
Za + Zo 11.00 - 17.00 uur


2 | Kamper KoggeDe Kamper Kogge is een zo authentiek mogelijk evenbeeld van een handelsschip uit de veertiende eeuw. Vrijwilligers van de Stichting Kamper Kogge zetten zich op allerlei manieren in om het schip - de enige varende kogge in Nederland - in de vaart te houden en zo een bijdrage te leveren aan de cultuurhistorie van de Hanzestad Kampen en het varend erfgoed van Nederland.

Website: www.kamperkogge.nl

Schipper: Sander Klos
Za + Zo 11.00 - 19.00


3| De VerwonderingIn 1977 werd Just Vink op slag verliefd op een Waspikker Klipperaak, een vrachtschuit uit 1894. Hij kreeg meteen het idee om het om te toveren tot een theater. Met de hulp van vrienden en kennissen wist hij het om te bouwen tot de ‘Verwondering’, een heus theaterschip. In 1982 was het schip klaar voor gebruik en was Theater te Water een feit.

Een theater van pracht, praal en... dieselgeur

Vandaag de dag vaart Just Vink de 'Verwondering' tijdens de zomertournee door Noord-Nederland. Het theater biedt ruimte aan 48 bezoekers en brengt een intieme en knusse sfeer met zich mee. Het publiek maakt dankzij de kleinschaligheid van het theater bijna onderdeel uit van de voorstelling.

Meestal ligt het schip aan een kade, dijk, haven of sluis aangemeerd voor de voorstelling. Op het Leekstermeer worden de voorstellingen echter midden op het meer gegeven. Het publiek wordt dan vanaf watersportcentrum Cnossen met fluisterbootjes naar het schip gebracht.

De Verhalen van Groningen toont hier de Hanzegeschiedenis met met lezingen en presentaties.

Verschillende activiteiten van De Verhalen Van Groningen op de Verwondering


4 | De Gebroeders LudenDe Gebroeders Luden is een reddingsboot uit 1965, gebouwd op de werf van de Gebroeders Niestern in Delfzijl. Nadat in 1996 een snellere reddingboot op Lauwersoog werd gestationeerd, is de Gebroeders Luden verkocht aan de IJslandse reddingmaatschappij. Na 9 jaar IJsland kwam ze weer terug waar ze hoort; op Lauwersoog. De Stichting tot Behoud kocht uiteindelijk de Gebroeders Luden van de KNRM. Met 967 reddingen in 40 dienstjaren, is zij nu met dik verdiend pensioen.

Website: www.gebroeders-luden.nl

Schipper: Esther Toxopeus
Rondleidingen op Za & Zo van 11.00 tot 19.00 uur


5 | TrompDe Tromp kent een roerig verleden, dat begint in 1912. In dat jaar wordt de koftjalk gebouwd door de scheepswerf van de Gebroeders Verstockt in Martenshoek, in opdracht van Harmannus Schling. Schling, die het meer dan 26 meter lange schip de naam 'Lammechiena II' gaf, vervoerde er veel hout mee uit het Oostzeegebied. 

Tijdens ZomerWelVaart is aan boord van de Tromp een doorlopend filmprogramma te zien met korte Groninger rockumentaries van het Filmcollectief Groningen.
Dagelijks tussen 16.00 uur en 20.00 uur >>>

website: www.stichtingtromp.nl

Meer over de Tromp>>

Schippers: Mark Smidt en Pieter Apeldoorn
Za + Zo 16.00 - 20.00 uur


6 | PoseidonToen de Poseidon in 1957 voor het eerst het water in ging, was dit het honderdste schip dat door de Maassluise scheepswerf De Haas was gebouwd. Nadat dit ruim 20 meter lange schip decennia lang in de Rotterdamse haven heeft gevaren, werd het recent volledig gerenoveerd nadat het van de sloop was gered.

Schipper: Jelle Smit
Muziek op Za + Zo van 12.00 - 15.00 uur


 

Deel deze pagina