Groninger garnalenkroket maken

Hij is super lekker op een broodje of zo uit het knuistje. Bij de borrel of als warme lunch. Toch moeten we je lichtelijk teleurstellen: de garnalenkroket is niet bepaald een Groningse uitvinding. Maar als je voor de bereiding van deze goudgele zeekrokant enkel garnalen uit Zoutkamp - de garnalenhoofdstad van Nederland - gebruikt, mag het van ons best een Groninger garnalenkroket heten. Wij laten je zien hoe je ze maakt, daarna ben jij zelf aan de beurt.

Ingrediënten (voor 12 kroketten)

1 ui
Bosje platte peterselie
3 eieren
100 gram roomboter
120 gram bloem
400 mililiter (garnalen)bouillon
200 gram Noordzeegarnalen
Paneermeel of panko
Snufje zout en peper

Dit recept komt uit het boek Lekker Gronings, hippe recepten met eerlijke streekproducten.

Zoutkamper-vissers met een missie

Voor deze Groninger garnalenkroketten zijn de Noordzeegarnalen van Solt gebruikt. De garnalen worden gepeld in Lauwersoog en zijn tot 14 dagen houdbaar zonder toevoeging van geur-, kleur- en smaakstoffen. Dit zorgt voor de allerlekkerste en eerlijkste smaak; ziltig zoet en niet zout. Ook is gebruik gemaakt van de garnalenbouillon die Solt samen met de Kleinstesoepfabriek in Leek heeft ontwikkeld. Deze wordt gemaakt op basis van eigen garnalendoppen - normaal een afval/reststroom - echter zitten deze nog boordevol smaak. Dat maakt de bouillon niet alleen lekker, maar ook duurzaam. De producten van Solt zijn o.a. te koop bij Hanos.

Bereiding

Snijd de ui en peterselie fijn. Laat de boter smelten in een pan. Doe de ui erbij en bak glazig. Voeg bloem toe en blijf 4 minuten op laag vuur door roeren totdat de roux luchtig en gaar is. Zet dan het vuur iets hoger en voeg beetje bij beetje de koude bouillon toe tot een glanzende, witte ragout of salpicon ontstaat. Haal van het vuur en roer de garnalen en peterselie erdoor. Proef en breng eventueel op smaak met zout en peper. Schep de salpicon op een schaal en laat minstens een uur in de koelkast afkoelen.

Splits 3 eieren en vang de eiwitten op in een kom. Klop los met een beetje olie. Vul een bord met bloem en een bord met paneermeel of panko. Verdeel de salpicon in 12 gelijke porties en vorm hiervan mooie gladde rolletjes. Rol deze achtereenvolgens door de bloem, eiwit en paneermeel. Herhaal voor een extra krokante korst. 

Verhit olie tot 180 graden en bak de kroketten in 3 á 4 minuten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer de kroketten met een takje gefrituurde krulpeterselie, een partje citroen of een beetje chilisaus.

Eet smakelijk!

#zoutkamp

Ontdek ook